- 0
Prihlás sa, keď to chceš nasledovať
Nasledovníci
0
Frustracia z pristupu Telekomu
Otázka od
mafiaa
,
Otázka
4 odpovede na túto otázku

Táto téma je teraz uzamknutá pre ďalšie odpovede.
Prihlás sa, keď to chceš nasledovať
Nasledovníci
0
Pridal
Ked som pred rokmi zacinal so stavbou rodinneho domu, tak som sa vopred snazil zistit, aka je dostupnost DSL v danej lokalite - bratislavsky kraj.
Samozrejme, nieco take ako dostupnost bez zmluvy neexistuje. Ale nakoniec sa mi podarilo ziskat cez znamost kontakt na jedneho z technickeho odelenia pre danu oblast.
Velmi som s potesil, ked mi povedal, ze dana lokalita (presne ulica a aj miesto) bude v case ked to budem riesit naostro v pokryti VDSL.
Bohuzial, aktualne tam uz ani jeden z kontaktov nepracuje.
Ubehol nejaky cas, dom uz stal a zacal som riesit pripojenie. Boli s nim starosti, trvalo to mesiace, ale nakoniec sa to podarilo.
Ake vsak bolo moje prekvapenie, ked instalacny technik zahlasil (bez toho aby nieco tahal), ze tu mi mozu dat len ADSL a to dokonca len L.
Poslal som ho do **piip** a zacal riesit staznost, ze co to ma znamenat. Z dnesneho pohladu sa zachovali super a poslali ineho technika.
Ten neriesil, natiahol kabelaz a pustili mi ADSL XL, ale ze do tejto ulice ide stara kabelaz a na VDSL mozem zabudnut.
Odvtedy som uz 2x pisal do telekomu, ci a kedy sa bude doriesovat tato ulica. Vzdy negativna odpoved - dalsi rozvoj sa neplanuje.
Mapka s novymi lokalitami to definitivne potvrdzuje, ziaden dalsi rozvoj nie je planovany.
Preco? Na to musim opisat situaciu v nasej obci. V obci je, ako som pisal, zavedene VDSL. Dostupnost je vsak len na hlavnej ulici, jednej bocnej a na dvoch novych uliciach. Predpokladam, ze ustredna bola ucelovo umiestnena tak, aby dosiahla prave na novo budovane ulice. Ja som vsak staval do starsej zastavby. Fyzicky je ulicna vzdialenost od ustredne ani nie 700m, priama vzdialenost je podstatne blizsia. Tak podstatne, ze vzdialenost mojho domu, ktory ma ledva ADSL XL, je od domu, ktory moze mat VDSL XL asi 20 metrov.
Aby toho nebolo malo. V obci nieje len VDSL. V obci mame aj opticky internet od telekomu. Ano presne tak. Do jednej vybranej bytovky vytiahli optiku. Ako sa vravi, jedna pani povedala, ze v danej bytovke byva pribuzny niekoho doleziteho, takze sa nehladelo na naklady a optika sa tam zaviedla.
Aky je vysledok? Obec ma papierovo VDSL. Obec ma papierovo dokonca aj opticky internet. To znamena, ze obec je pre alternativnych operatorov nezaujimava - nebudu riskovat ziadne kopanie optiky. A telekom? Ich vobec nezaujima, ako su tu ludia na ulici nahnevany, dalsi rozvoj sa neplanuje. Je im uplne jedno, ze sa tu v 50 metrovom okruhu nachadzaju 4 novostavby s mladymi rodinami (zaujem o VDSL jednoznacny, s internetom od wifi alternativca prevlada nespokojnost - caste vypadky, adsl je pre nich nedostatocne), 1 rozostavany a o par metrov dalej dalsia planovana stavba.. Pritom by hadam stacilo len zrekonstruovat tu kabelaz..
A s ohladom na parametre linky mna stale nahlodava obava, ci nakoniec aj mne nezrusia zmluvu, pretoze po zrychlovani to uz ani to ADSL XL neutiahne..
Clovek cita bombasitcke clanky, ako dokazal telekom pretlacit cez VDSL 150MBit/s, ako je VDSL a Opticky internet dostupny statisicom ludi, ako sa strasne vela investuje do rozsirovania infrastruktury a odvazne tvrdenie neviemktoreho to riaditela, ze stazuju sa len ludia byvajuci 4km od ustredne..
Co robit? Komu napisat? Pristup telekomu nas defacto odrezal od rychleho internetu. Telekom zaujem nema a pre ich aktivity ani alternativa zaujem nema (teda okrem toho wifi, ktore je rychlostne aj cenovo na tom horsie nez VDSL a to nevravim o stabilite - vyuzivaju situaciu)..
Zdieľať tento príspevok
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach